Autospeedway in woorden…
Deze site geeft je informatie over Autospeedway in de breede zin van het woord. We belichten vele takken binnen deze sport om duidelijk te maken wat een mooie autosport dit.

Autospeedway is relatief onbekend in Nederland en Europa. Toch is het voor het publiek een zeer aantrekkelijke tak van autosport. Op de overzichtelijke sintel of asfaltbanen moeten de geprepareerde wedstrijdwagens zich binnen een bepaald aantal ronden vanuit het drukke startveld een weg naar voren banen. Dat staat garant voor spektakel want ‘blikcontact’ wordt niet geschuwd en uitwijken is nauwelijks mogelijk want de vangrails grenzen gevaarlijk dicht aan de baan.

Autospeedway begint waar vele autosporten eindigen, namelijk het entertainen van het publiek. Razendsnelle deur- aan deur races met tot de verbeelding sprekende bolides, geen wachttijden tussen de manches, gratis toegang tot het rennerskwartier, een gezellige sfeer en natuurlijk het nodige spektakel. Dit zijn de ingrediënten die garant staan voor een indrukwekkend dagje uit voor het hele gezin.

 

Je kunt autospeedway in drie onderdelen indelen:

- Non contact klasse; dit zijn raceklassen waar niet in geduwd mag worden. Hier gaat het echt om het deur aan deur racen. Dit zijn topgetuned racewagens die vliegen over de ovals. Enkele klasses zijn: Hot Rods en CAMSO V8.

Sprint Cars, Non contact klasse.


Hot Rods, Non contact klasse.

Lightning rods, non contact klasse.

Camso V8, Non contact klasse.

- Contact klasse; dit zijn klassen waar in de bochten geduwd mag worden. Doordat er geduwd mag worden, is er veel spektakel op de baan te zien. De koningklasse onder de contactklasse is de stockcar F1. Dit zijn monsterlijk ogende bolides met sterke v8 motoren (ongeveer 700 pk). Enkele klasses zijn: Stockar Formule 1, Stockcar Formule 2, rodeo’s, Banger-stox.


Stockar F1, Contact klasse.

- Bangers; is een aparte tak van autosport in de speedway. In deze klasse is alles toegestaan behalve tegen de richting in rijden en beuken in de bestuurderskant van de auto. Dit is echt een waar spektakel, een race begint vaak met 50 auto´s terwijl er maar enkele finishen. Aan het einde van de dag wordt er een destruction gereden, en de laatste die overblijft heeft hierbij gewonnen.


Bangers in actie!


Crashed Banger.

Lees meer over bangerracen.